Daal a chapatti

Autor: Jana Bielikova | 1.3.2011 o 8:11 | (upravené 7.3.2011 o 11:51) Karma článku: 5,46 | Prečítané:  1012x

Najjednoduchším a najrýchlejším jedlom v Pakistane (a taktiež v Indii) je určite daal, ktorý sa môže pripravovať na veľa spôsobov s veľa rôznymi príchuťami. Konzumuje sa s typickou chlebovou plackou chapatti, alebo s obyčajnou bielou ryžou (najlepšie basmati).

 web

Najrýchlejším receptom na daal je podla mňa tento základný a najjednoduchší, ktorý máte hotový cca za 30 minút.

Suroviny na masoor daal:

400 g červenej olúpanej šošovice (masoor daal)
2 ČL červeného chilli prášku
½ ČL turmerik prášku (žltý)
Soľ podľa chuti
1 paradajka
½ cibule
4-5 strúčikov cesnaku
2 ČL svetlej rasce
1 PL čerstvého koriandru (resp. 1 ČL sušeného)
3-4 čerstvé zelené čili papričky (malé)

Postup:

Šošovicu treba namočiť aspoň na 2 hodiny pred varením (prípadne cez noc). Pred varením ju opláchneme a odstránime všetky kamienky a nečistoty. Potom dame šošovicu do hrnca a zalejeme cca 800 ml vody a dame na silný plameň. Pridáme čili prášok, turmeric a soľ. Pridáme aj paradajku nakrájanú na kúsky a cibuľu nadrobno. Všetko zamiešame a necháme zovrieť. Po zovretí znížime na slabý plameň, prikrijeme a necháme variť. Pokojne môžete hrniec nechať na plameni aj 10 minút predtým ako pridáte ďalšie ingrediencie. Všetko záleží od toho ako veľmi štipľavý chcete mať daal.


V mažiari si roztlačíme cesnak a 3 zelené čili papričky. V malej panvici zohrejeme trochu oleja a pridáme roztlačenú zmes spolu s rascou a miešame kým rasca mierne zhnedne.
Túto zmes zamiešame do šošovice a varíme cca 10-15 minút až kým zmes nezhustne na kašovitú formu. Nakoniec nasypeme navrch pokrájanú zelenú čili papričku a koriander a prikryté necháme aspoň 15 minút odstáť.
Podávame s bielou ryžou alebo chapatti.

Ja mám daal najradšej s chlebovými plackami chapatti, ktoré sú pri troške cviku hotové veľmi rýchlo a chutia výborne. Tieto placky sa vždy robia čerstvé, pričom cesto sa môže predpripraviť napríklad na dva dni dopredu a potom sa len vyberie 10 minút pred servírovaním z chladničky a vyrobia sa placky. Tieto sa môžu jesť suché (teda pripravené na rozpálenej panvici bez oleja) alebo po upečení sa môžu potrieť trochou roztopeného masla, ghee alebo oleja. Jedlo sa potom konzumuje rukami, teda odtrhnete si kúsok chapatti a tým naberiete daal a šup do úst.

Suroviny na chapatti:

0,5 kg chapatti múky (na cca 10 chapatti, podľa toho aké veľké ich robíte)
200 ml vody izbovej teploty (pridáva sa postupne, teda môžete potrebovať menej alebo viac)
100 g múky na poprášenie cesta pri vaľkaní
Maslo, ghee, olej – podľa chuti ak chcete potrieť chapatti po upečení

*Chapatti múka – je to tradične zmes pšeničnej múky a jačmenného sladu. Najlepšia alternatíva na slovensku asi bude celozrnná múka pšeničná (predávajú ju dokonca aj bio ak si dobre spomínam). Dá sa použiť buď bio, ktorá je hladká, zmiešaná s trochou polohrubej, alebo celozrnná obyčajná zmiešaná s trochou hladkej. Presný pomer už záleží od skúsenosti.

Cesto si teda pripravíme veľmi jednoducho. Zmiešame postupne múku s vodou tak, aby sme dostali mäkké ale nelepivé cesto. Ak chcete vyskúšať alternatívy, môžete do múky primiešať štipku soli alebo trochu jogurtu. Takto pripravené cesto by si malo oddýchnuť aspoň 2 hodiny.
Po uplynutí doby oddychu cesto znova vymiesime a rozdelíme na časti veľkosti pingpongovej loptičky (ak chcete malé placky) alebo o niečo väčšie, podľa toho akú veľkú máte panvicu.
Na pomúčenej doske si jednu guličku roztlačíme na placku rukami. Potom pomocou valčeka rozvaľkáme na tenkú okrúhlu placku (čím tenšia, tým rýchlejšie sa pripraví ale je riziko že bude chrumkavá).
Vždy vaľkáme od stredu, pričom placku otáčame aby sa neprilepila. Placky si rolujte postupne ako ich budete piecť, dá sa v tom časom nájsť rytmus. :)

Na upečenie placky si treba predhriať panvicu. V Pakistane aj indii sa používajú špeciálne hrubé panvice tawa ale vám postačí akákoľvek, najlepšie s čo najhrubším dnom. Zoberte vyvaľkané cesto do jednej dlane (nemalo by sa trhať) a poprehadzujte si ho z dlane do dlane na odstránenie prebytočnej múky. Potom ho preklopte na panvicu. Placku môžete trochu posúvať aby sa opiekla rovnomerne. Keď zmení farbu a objavia sa malé bublinky, rýchlo ju otočte. Keď sú hotové obe strany zoberte placku z panvice. Ak máte plynový sporák podržte chvíľu chapati nad miernym plameňom a ona sa hneď nafúkne. Otočte rýchlo na druhú stranu, aby boli rovnomerne opečené. Daje pozor aby boli kraje placky taktiež mierne opečené (nie chrumkavé, placka má byť mäkká a ľahko sa trhať).

Keď mate placku hotovú, môžete ju potrieť trochou masla/ghee/oleja, preložte na polovicu a vytlačte vzduch a položte do košíka alebo nádoby vystlanej látkou/kuchynskou utierkou a prikrite touto látkou aby ostali teplé a mäkké. Podávajte ihneď.

Dobrú chuť.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Minúta po minúte: Fico bude opäť kandidovať na šéfa Smeru, s Kaliňákom útočili na médiá

Vo funkcii podpredsedov skončia Čaplovič a Paška. Kandiduje aj Kaliňák.

DOMOV

Odhalila kauzu predsedníctva. Odkiaľ prišla Zuzana Hlávková?

Gymnázium, ktoré navštevovala, jej plánuje vyjadriť verejnú podporu.

EKONOMIKA

RegioJet skracuje svoje vlaky do Košíc, na prevádzku má málo vozňov

Jazdiť bude len so siedmimi vozňami.


Už ste čítali?