reklama

Badam halwa

Halwa je chutné jedlo alebo dezert, ktoré sa dá pripravovať na veľa spôsobov. Môže byť z mrkvy, orechov, kokosu, mandlí, sušeného mlieka, múky atď. Mne najviac chutí na raňajky s chapatti alebo parathou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)
Obrázok blogu

Príprava badam halwy, ktorá sa pripravuje zo zomletých mandlí, je naozaj jednoduchá a trvá približne 20-30 minút.

Suroviny:

2 hrnčeky mandlí
2 hrnčeky mlieka
2 hrnčeky cukru
1 hrnček ghee (prepustené maslo)
Štipku šafránu (alebo potravinárska farba, ale nemusí byť)
½ ČL čerstvého prášku kardamónu

Príprava:

Ak nemáte pripravené zomleté mandle, tak stačí ak ich na pár minút vložíte do vriacej vody, scedíte a zalejete studenou vodou. Potom ich veľmi ľahko ošúpete a môžete ich rozmixovať aj s mliekom na redšiu pastu (nemala by byť úplne hladká).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak máte priamo zomleté mandle, môžete zintenzívniť ich chuť tak, že v panvici rozpustite ghee (dá sa nahradiť aj obyčajným maslom), pridáte mandle a opražíte ich do svetlohneda. Potom do zmesi prilejte mlieko (alebo do rozpusteného ghee pridáte mliekovo-mandľovú zmes) a varte na miernom ohni za stáleho miešania. Treba to miešať naozaj stále, lebo ak sa mandle pripália, halwa bude horká.

Keď zmes trochu zhustne, pridajte cukor a miešajte ďalej kým sa ghee začne oddeľovať od halwy. V tejto fáze pridajte šafrán (dá halwe peknú farbu, ale nemusí byť) a kardamón a miešajte ďalej. Keď sa halwa začne oddeľovať od panvice a začne mať hustejšiu kašovitú konzistenciu, je hotová.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Halwu môžete dať do akejkoľvek peknej plochej misky (alebo malé porcie do menších misiek) a ozdobiť orechmi (napr. mandle, pistácie alebo kešu).

Halwa chutí na raňajky najlepšie s parathou, ale dá sa jesť aj ako dezert. Ale opatrne, je to naozaj ťažká a sladká dobrota. :)

Dobrú chuť

Jana Bielikova

Jana Bielikova

Bloger 
  • Počet článkov:  29
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Veľa myšlienok, niekedy chaotických, niekedy ešte viac, pôvodný plán stratený a nový sa hľadá Zoznam autorových rubrík:  PakistanReceptyLámem si hlavu nad...Čo ma zaujalo

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu